Verlenging registratieduur doelgroepregister banenafspraak en mogelijkheid voor uitschrijving

Achtergrond en inhoud van het Besluit SUWI

Op grond van het Sociaal Akkoord moeten er begin 2026 in totaal 125.000 banen zijn bijgekomen ten opzichte van de nulmeting (op 31-12-2012) voor mensen met een arbeidsbeperking. Het kabinet heeft in het Regeerakkoord 2017-2021 het voornemen opgenomen om de banen waarop mensen uit de doelgroep banenafspraak werken te blijven meetellen voor de banenafspraak, ook als mensen niet meer aan de doelgroepcriteria voldoen. Dit besluit regelt dat de banen blijven meetellen tot –in principe- de AOW-gerechtigde leeftijd van de mensen in de doelgroep. Al eerder was via een eerdere aanpassing van het Besluit SUWI geregeld dat de banen tot en met 2028 zouden meetellen.

De uitschrijvingsmogelijkheid

De verlenging van de registratieduur maakte het ook wenselijk, ook op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, dat er een mogelijkheid tot uitschrijving zou komen. Ook dat regelt dit Besluit. In bepaalde gevallen kan de langere registratieduur in het doelgroepregister door werknemers als stigmatiserend worden ervaren. Het is belangrijk dat de werknemers zich realiseren dat door de uitschrijving de werkgever bepaalde voordelen verliest. De baan telt dan niet meer voor de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten en de werkgever kan de financiële voordelen verliezen die samenhangen met de doelgroep banenafspraak.

Criterium voor de uitschrijvingmogelijkheid

Het criterium voor de uitschrijving is dat mensen niet langer voldoen aan de doelgroepcriteria. Mensen kunnen op grond van verschillende criteria opgenomen zijn in het doelgroepregister. Dat betekent dat er dus ook op verschillende criteria beoordeeld moet worden. Ook komt een combinatie van criteria voor. Het gaat om de volgende criteria: De meest voorkomende criteria zijn: indicatie banenafspraak na beoordeling UWV, via de Praktijkroute (gemeenten), Wsw-indicatie en vso/pro-achtergrond. (zie ook de bijlage).

Uitgangspunten uitschrijvingsmogelijkheid

Iemand voldoet niet meer aan de doelgroepcriteria (zie hiervoor).
Er is een balans tussen de verschillende belangen van werknemer, werkgever en uitvoering.
De beoordeling gebeurt zo simpel mogelijk, op basis van bestaande informatie. Dus geen nieuwe beoordeling door UWV en geen nieuwe loonwaardemeting door gemeenten.

Proces beoordeling voor uitschrijving

Mensen verzoeken UWV digitaal om uitschrijving. UWV beoordeelt het uitschrijfverzoek. Bij een aantal doelgroepcriteria heeft UWV informatie van gemeenten nodig. UWV zal aangeven welke informatie het nodig heeft. De medewerker Gegevensdiensten UWV vraagt bij de contactpersoon van de gemeente de benodigde informatie op. De gemeente reageert binnen een week met de gevraagde informatie. Als de gemeente eerst nog het gesprek over de inschrijving met de cliënt wil voeren, laat de gemeente dit ook binnen en week aan UWV weten. Op basis van het ontvangen stuk beoordeelt UWV het verzoek van de werknemer. UWV heeft vanaf de aanvraag 8 weken de tijd om een beslissing te nemen. Als UWV besluit het uitschrijvingsverzoek toe te kennen, wordt naast de aanvrager ook diens werkgever geïnformeerd, en indien de gemeente betrokken is, ook de gemeente. Als UWV het verzoek afwijst, wordt alleen de aanvrager geïnformeerd.

Lees het hele artikel op rijksoverheid.nl:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/04/09/verlenging-registratieduur-doelgroepregister-banenafspraak-en-mogelijkheid-voor-uitschrijving